Omdat ik vastberaden was te leren hoe dat moest, ging ik op zoek naar een cursus keramiek draaien. Daar begon ik voor het eerst met klei te werken en ontstond direct de liefde voor dit prachtige materiaal. Ik ontdekte ook dat keramiek niet hetzelfde was als porselein, en ook steengoed weer iets anders was. Bovendien besefte ik pas tijdens de lessen hoe moeilijk het was om keramiek te draaien. In plaats van te beginnen met een ingewikkelde keramieken vaas, werd me dan ook aangeraden eerst zoveel mogelijk mokjes te maken.
De eerste drie mokjes werden schots en scheef, wat was het moeilijk! Mijn docent wist me echter te vertellen dat het prima ging en dat ik gewoon heel veel moest oefenen, dan kon ik vanzelf een keer een vaas van keramiek maken. Ik moest ook vooral niet alles weggooien, maar juist waarderen wat ik had gemaakt. Nadat ik de mokjes had voorzien van een laagje glazuur en ze nogmaals afgebakken waren, waren ze ook stiekem best leuk geworden!
Na het maken van een hoop mokken en schalen, vond ik het tijd om me te wagen aan een keramieken vaas. Ik wist dat dit een stuk moeilijker ging worden, want hoge vormen gaan op de draaischijf eerder wiebelen of worden scheef. Daarom kreeg ik van mijn docent als advies om te kijken of ik een cilinder kon versnijden en op een andere manier vastmaken. Zo kon ik tot een andere soort en bovendien hogere vaas komen. Zo gezegd zo gedaan.
Ik besloot diverse cilinders in verschillende schijven te snijden, en liet ze onderling verspringen terwijl ik ze op elkaar bevestigde. De openingen die ontstonden maakte ik dicht met losse lapjes klei, die ik precies in de juiste maat sneed. Na een beetje experimenteren had mijn vaas al snel een hele toffe vorm. Hij was asymmetrisch (iets waar ik erg van houd), strak van vorm en had precies de maat die ik in gedachten had.
Na de eerste stook was ik al heel erg blij, en dat terwijl de vaas nog niet eens geglazuurd was. Omdat ik de vorm van mijn keramieken vaas zo bijzonder vond, koos ik voor een naturel glazuur: wit met bruine spikkels. Zo ging de aandacht helemaal naar de het design zelf. Toen hij eenmaal volledig afgebakken was, wist ik dat dit de juiste keuze was. Wat was hij mooi! Ik was (en ben nog steeds) super blij met het resultaat.
Ik was bovendien niet de enige die gecharmeerd was van mijn allereerste vaas. Hij is inmiddels in productie en ik heb er al velen van verkocht, in diverse kleuren zachtroze, lichtgrijs, kobaltblauw, donkerbruin en natuurlijk wit met bruine spikkels.
Hoe het kan dat ik deze vaas van keramiek steeds precies hetzelfde maak? Dat komt doordat ik inmiddels een cursus mallen maken heb gevolgd. Ik heb dan ook een mal gemaakt van de vaas, waardoor ik hem met gietklei gemakkelijk kan reproduceren, hoe leuk is dat?!
Mijn eerste vaas van keramiek: favoriet bij velen
Inmiddels heb ik natuurlijk al veel variaties gemaakt op deze vaas, kan ik grotere vormen draaien en heb ook prachtige nieuwe modellen ontworpen. Deze leukerd is echter nog steeds mijn favoriet. Niet alleen omdat het de eerste keramieken vaas is die ik ooit maakte, maar ook omdat het simpelweg een geweldig object is voor in huis. Combineer hem met mooie bloemen of een paar takken, of laat hem juist shinen in zijn eentje.
Had ik al gezegd dat hij perfect past bij de Japandi of Wabisabi trend die momenteel zo hot is? Redenen genoeg om in mijn webshop een exemplaar in jouw lievelingskleur aan te schaffen. Elk exemplaar is net als mijn collectie potten en schalen gemaakt van de beste kwaliteit klei en glazuur, en natuurlijk met een flinke portie liefde.
Originele interieur accessoires van keramiek, met liefde gemaakt. Met mijn ontwerpen maak ik een mooiere plek van jouw huis en de wereld.